半朵云位于东风韵小镇红砖建筑群核心区,它延续了由建筑师罗旭打造的建筑风格,又巧妙融入了Art Deco装饰风格保持了自身特色。未使用一根钢筋,未使用一颗钉子,这片红土壤上的乌托邦全由当地的红砖建造而成,彻底地回归自然。
The restaurant is situated in a building named “50%Cloud”, which follows the design languages of red brick architectural complexes in the town while at the same time subtly incorporating Art Deco Style to maintain its own unique identity. Without a single steel bar or nail, this “utopia” built on red soil is completely composed of local red bricks and blends into nature.
半朵云整个建筑本身就如同一个巨型的艺术装置,外壁浑厚,曲线圆润,层层叠叠,凹凸有致,如同天边绵延起伏的半朵云彩。
The building looks like a mega art installation and half of a cloud that undulates in the sky. It features solid facades, curved contours and volumes set at staggering heights.
CCD专注于每个项目建筑入口设计,这次同样不容错过,灵感来源于彩云之南的梯田,并巧妙提取建筑形态,赋予新面貌。
CCD pays attention to the design of the building entrance in every project, this one is no exception. Inspired by the terrace in Yunnan Province, CCD ingeniously took advantage of the architectural form and gave it a new look.
内部延续建筑外部的自然曲线,拱梁大跨度延伸,穹顶高挑,穹顶延砖墙在建筑顶端开凿出圆形开窗,自然光从天而降,整个建筑自然光源分布均匀,人置身于其中自有天光云影共徘徊之感。
The interior space extends the natural curves of the exteriors, characterized by large-span arches and lofty ceilings. Round openings are carved out on roofs, in order to let daylight filter in. Natural light sources throughout the building are evenly distributed, and people in it can feel the interplay of daylight and cloud shadows.
设计构思:「光,给予一切存在」
Design concept: light highlights the existence of all things
“氛围生于光,空间成与光,建筑述诸于光;我们的眼睛生来只看到阳光下的建筑,阳光和阴影揭露了这些造型,建筑是捕捉光的容器,就如同乐器如何捕捉音乐一样。”——柯布西耶
As Le Corbusier said, “Architecture is the masterly, correct and magnificent play of masses brought together in the light. Our eyes are made to see forms in light; light and shade reveal these forms. ”
光,在半朵云中,是格外重要的存在。设计师引导光影,玩转光影,自然光被巧妙引入建筑之中,人在其中仍能感受到每时每分的自然光变化。
Light is an essential element in the space. CCD guides, plays with light, and cleverly brings it into the building, where guests can experience the change of light in every minute.
设计手法
Design approach


设计要素:因光而布置,所有设计都置身于建筑天窗底下,感受着光因时间的流逝,在建筑内部而有不同的体验。
All design elements are arranged based on light and under skylights. Natural light tells the passage of time throughout the day, and creates diversified spatial experiences.
设计元素:提取建筑的弧形线条,应用到整体的空间。每一件物品都如艺术品存在。入口硬朗的钢板通过曲线的形式引导客户进入空间里面,也开始为质朴的空间注入艺术气息,引发想象。
CCD team extracts the curved lines of the building and applies them to the entire interior space. Every article in the space is an artwork. The curved steel panel at the entrance leads guests to enter the interior, while adding an artistic touch to the space and evoking imagination as well.
部自然生长的绿植为就餐氛围更添生机,在自然光的折射下粗犷的红砖,搭配柔和灯光与极具品质感的家具配饰,共同营造了人与自然、与空间互动环境。让就餐成为一场撩拨视觉、味觉、听觉和触觉的体验 。
Besides, the thriving greenery inside enlivens the dining atmosphere. Natural light casts onto rough bricks, which are well matched with soft lighting and tasteful furnishings, together producing an environment that encourages guests to interact with space and nature. The overall interior design turns dining into fantastic multi-sensory experiences.
艺术品设计
Artwork design
如像素化艺术雕塑,灵感来源自云南弥勒佛手;网状的头脑,象征着弥勒劳动人民的智慧;抽象的云雕塑,象征着无限组合可能。
The pixelated sculpture draws inspiration from the tourist attraction “Buddha Hand” in Mile City. The woven artwork looks likes a human head, which symbolizes the wisdom of local people. In addition, the abstract “cloud” sculpture implies infinite combinations and possibilities.
来自(SEE MORE) CCD

发表评论

登录... 后才能评论