Medienhaus und Campus rbb

With the construction of the new rbb Media House, HENN would mark a new milestone in German broadcasting history. The “Media Factory” and the newsroom are imagined to become the new pulsating centre of German radio and media production, creating a multifunctional space for creative networking and innovative collaboration.
The new construction would offer a unique opportunity to renew the entire site in a way that is sensitive to the monument and sustainable, and to transform it into an open, experienceable cultural landscape in which participative processes and interdisciplinary exchange are made possible. Accordingly, the architects develop the competition design based on the topics of communication and networking: In the sense of a “cross-media media house”, hierarchies and fixed clusters would be dismantled, and instead multifunctional workplaces would allow maximum flexibility and could thus react to the rapidly changing media landscape.
The cubature of the building would be divided into three zones: Firstly, the base zone, which would integrate all functional areas such as studio, data centre, workshops and warehouse. Secondly, a floating ring for the “Publish and Distribution” areas, which is depicted as an arena around the newsroom and would connect the listed ensemble with the new building. Thirdly, the interface in between: the newsroom of rbb. This generous media landscape is imagined to allow for a flexible arrangement of communication and concentration areas and to form the identity-building centre at the end of the main corridor.
All office spaces are structurally and technically designed in such a way that they would guarantee a high degree of flexibility in the sense of a contemporary loft building and would continuously adapt to the dynamics of the contemporary and future “cross-media” working world.

业主Rundfunk Berlin Brandenburg

位置Berlin, 德国

Area GFA20 000 m²

With the construction of the new rbb Media House, HENN would mark a new milestone in German broadcasting history. The “Media Factory” and the newsroom are imagined to become the new pulsating centre of German radio and media production, creating a multifunctional space for creative networking and innovative collaboration.

随着新的rbbb媒体中心的建设,HENN将标记着德国广播历史上的新里程碑。可以想象“媒体工厂”和新闻编辑室将成为德国广播和媒体制作的新脉动中心,为创意网络和创新协作创造一个多功能空间。

The new construction would offer a unique opportunity to renew the entire site in a way that is sensitive to the monument and sustainable, and to transform it into an open, experienceable cultural landscape in which participative processes and interdisciplinary exchange are made possible. Accordingly, the architects develop the competition design based on the topics of communication and networking: In the sense of a “cross-media media house”, hierarchies and fixed clusters would be dismantled, and instead multifunctional workplaces would allow maximum flexibility and could thus react to the rapidly changing media landscape.

新建筑将提供一个独特的机会,以对古迹敏感且可持续的方式更新整个遗址,并将其转变为开放的,可体验的文化景观,在其中可以进行参与性交流过程和跨学科交流。因此,建筑师根据通信和网络主题来开发竞赛设计:就“跨媒体媒体之家”而言,将取消层次结构和固定集群,而多功能工作场所将具有最大的灵活性,并因此可以做出快速反应。迅速变化的媒体环境。

The cubature of the building would be divided into three zones: Firstly, the base zone, which would integrate all functional areas such as studio, data centre, workshops and warehouse. Secondly, a floating ring for the “Publish and Distribution” areas, which is depicted as an arena around the newsroom and would connect the listed ensemble with the new building. Thirdly, the interface in between: the newsroom of rbb. This generous media landscape is imagined to allow for a flexible arrangement of communication and concentration areas and to form the identity-building centre at the end of the main corridor.

建筑物的空间将分为三个区域:首先是基础区域,该区域将整合所有功能区域,例如工作室,数据中心,车间和仓库。其次,在“发布和分发”区域的漂浮环被设计为新闻编辑室周围的发布区,它将列出的集合与新建筑物连接起来。第三,它们之间的接口是:rbb的新闻编辑室。可以想象这种开阔的媒体环境可以灵活地安排交流和集中区域,并在主要走廊的尽头形成标志性建筑空间核心。

All office spaces are structurally and technically designed in such a way that they would guarantee a high degree of flexibility in the sense of a contemporary loft building and would continuously adapt to the dynamics of the contemporary and future “cross-media” working world.

所有办公空间的结构和技术设计均应保证具有高度的灵活性,并将不断适应当代和未来“跨媒体”工作环境的动态变化。


SEE MORE (来自)   HENN

发表评论

登录... 后才能评论